• Brandspuithuuske Ameland Kardinaal de Jongweg 9163 Nes 0519 - 542737

  Rond 1913 verrezen in alle vier de dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor brandspuiten. Het brandspuithuuske in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en volledig gerestaureerd en op authentieke wijze ingericht. Het huisje is vrij toegankelijk.

 • Paardenreddingsboot informatie: 0519 - 554 243

  Een van de spectaculaire toeristische attracties in Nederland is de tewaterlating van de paardenreddingsboot 'Abraham Fock' op Ameland. Vanaf 1824 stormen paarden op dit eiland de woeste branding in om een reddingssloep vlot te trekken. In dat jaar werd namelijk de Noord Zuid Hollandse Reddingsmaatschappij (later KNZHRM) nu KNRM opgericht en Amelanders kochten destijds voor f 876,50 een 'Groenlandersche Sloep' als reddingboot . Nes was het station. Hollum wilde niet achterblijven. Op eigen houtje kocht Klaas Sipkes een bootje voor f 22,50. Twee jaar later werd dat vervangen door een echte reddingboot. De edele viervoeters werden onlosmakelijk met het Amelander reddingswezen verbonden. In tegenstelling tot andere kustwachten, hield Ameland de paarden in ere. Zelfs nadat op 14 augustus 1979 acht paarden bij een tewaterlating verdronken. Deze ramp was wereldnieuws. Een even sober als eerbiedwaardig graf aan de kust herinnert aan deze zwarte bladzijde in de rijke historie. de paardenreddingsboot vertrekt vanaf het Maritiem centrum Abraham Fock Ameland Oranjeweg 18 9161 CC Hollum

 • Museumhaven ‘Zeemanshoop’ Ballumerbocht BALLUM Telefoon 0519-554703

  De Ballumerbocht is de oude haven van waaruit vroeger de beurtschippers hun goederen aan wal brachten. In vroegere tijden met zeilschepen en later met motorvrachtboten werden levensmiddelen en andere goederen via de Ballumerbocht aangevoerd. Nu nog is de Ballumerbocht de vertrekplaats van de Amelander reddingboot Anna Margaretha. Antieke reddingboten Op de plaats waar lang geleden de beurtschippers aanlegden is nu de museumhaven ‘Zeemanshoop’. Een aantal eilander enthousiastelingen is er in geslaagd om antieke reddingboten te behouden voor Ameland. De eigenaren hebben de schepen opgeknapt en opnieuw in de vaart gebracht. Neeltje Jacoba Met name in zomer is het een komen en gaan van oude glorie. Graag vertellen de eigenaren enthousiast over hun schepen. De meeste eigenaren hebben een maritiem verleden met interessante verhalen. Jaap Boersma, voormalig schipper op de reddingboot, is er onlangs in geslaagd om het roemruchte schip de Neeltje Jacoba te kopen. Dries van der Laag, oud vuurtorenwachter, heeft zijn schip Baron van Kattedijke volledig teruggebracht in oude staat. Spraakmakend verleden De naam Zeemanshoop is ontleent aan een schip met een spraakmakend verleden. Deze reddingboot was ooit gestationeerd in Scheveningen en is in de tweede wereldoorlog gekaapt door Joodse studenten om ermee naar Engeland te varen. Jaap Boersma Uiteraard is het mogelijk om een tocht te maken met een van de boten. Jaap Boersma vertelt u hier graag meer over. .

 • Vuurtoren Ameland Oranjeweg 57 9161 Hollum 0519 - 542737

  Een imposante verschijning op het eiland, is de in 1880 van gietijzer gebouwde 55 meter hoge vuurtoren. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik en zit de vuurtorenwachter niet meer hoog in de toren (camera's houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten). De karakteristieke lichtbundels laten nog altijd hun stralen over het eiland schijnen en de vuurtoren is nu geopend voor publiek. De bezoeker treft op de verschillende verdiepingen boeiend ingerichte exposities aan en ook vertellen oud vuurtorenwachters hier nu digitaal hun verhalen. Wie de uitdaging aangaat en de 236 treden van de trappen in de vuurtoren bedwingt, wacht boven op de omloop van de toren een schitterend en uniek panorama.

 • Korenmolen De Phenix Molenweg 9163 HP Nes 0519 - 542737

  Korenmolen De “Phenix” is een oude graan en pelmolen die, dankzij een grondige opknapbeurt, ook nu nog perfect werkt. De molen staat op een plaats waar al in 1629 werd gemalen. De Phenix dateert echter van 1880. De naam wijst er al op: de molen werd gebouwd nadat zijn voorganger tijdens een hevig onweer werd getroffen door bliksem en geheel uitbrandde. In de molen kan de bezoeker gebruik maken van een muzikale discman rondleiding. Ook wordt er regelmatig rogge gebroken en tarwe geplet. Dit wordt door de plaatselijke bakker verwerkt tot heerlijk roggebrood, dat onderdeel is van het Amelands product.

 • Koren- en mosterdmolen de Verwachting Molenweg 6 9161 AW Hollum 0519 - 542737

  Stellingmolen 'De Verwachting'. Staat op de plaats waar van 1840 tot 1949 de oude korenmolen 'De Verwachting' stond. De stellingmolen is in 1988 herbouwd. In deze ruim 100 jaar oude molen wordt op vaste data en tijden meel gemalen en mosterd gemaakt. De molenaars en de mosterdmakers geven hierbij uitgebreide uitleg en als bezoeker bent u van harte welkom om deze demonstraties bij te wonen. Ook beschikt de molen over een molenwinkeltje. Hier zijn alle ambachtelijk gemaakte molenproducten verkrijgbaar . Men vindt hier onder andere meel en tarwemeel, diverse soorten pannenkoekenmixen, boffert-mix en veertien verschillende soorten Amelander mosterd. De Amelander mosterd die in molen “de Verwachting” wordt gemaakt, maakt onderdeel uit van het Amelands product. .

 • Oerd

  Het Belangrijke Vogelgebied Ameland betreft het gehele duingebied, de kwelder en strandvlakte. De polders vallen derhalve buiten de begrenzing. Grote aantallen vogels kunnen in de polders eenvoudig worden waargenomen. Op de waddijk ten zuiden van Hollum is een fraai observatiepunt over de kwelder met buiten het broedseizoen een grote hoogwatervluchtplaats. De oostelijke punt (Oerd en De Hon) kent nog een grote dynamiek met duinvorming en kweldervorming. Ameland is als broedgebied belangrijk voor bruine en blauwe kiekendief en velduil. Een zeer fraai uitzichtpunt op een hoog duin bij het Oerd is een bezoek waard.

 • Amelander boerenkaas Fam. Kanger Pietje Miedeweg 6, Hollum Telefoon/Fax: 0519-554459

  In het weidse poldergebied tussen Hollum en Ballum, op de hoek van de Pietje Miedeweg en de Ridderweg, staat "Kaasboerderij Ameland". Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas en ijs bereid. Vanuit de winkel kunt u, achter glas, de kaasmakerij en het pakhuis zien. De kaas is zonder kleur- en smaakstoffen bereid en heeft een pure natuurlijke smaak. Er zijn verschillende smaken naturel en kruiden kaas. openingstijden: april t/m oktober: ma t/m za van 10.00 tot 17.00 november tot april: wo t/m vr van 10.00 tot 17.00 / za van 10.00 tot 16.00

 • volksdansgroep Ameland

  De folkloristische dansgroep "De Amelanders" is opgericht op 11 januari 1962.
  In het toeristenseizoen treedt de groep minstens 1 keer per week op in één van de dorpen.

  Het dansprogramma bestaat uit ca. 20 dansen, waaronder enkele zeemansdansen: de rieldans, de horlepiep en de zakdoekendans. De groep wordt begeleid door harmonicaspelers.

  Waar en wanneer, wordt op verschillende manieren bekend gemaakt of kijk op hun website:

  http://www.amelandgenealogie.nl/volksdansindex.htm

 • Uw suggestie !!??

  Als u een (positieve!) tip heeft over een activiteit of bezienswaardigheid, dan kunnen wij dit toevoegen met uw waardering aan deze website. U kunt dit via ons gastenboek kenbaarmaken..

 • Terug naar startpagina