Blauwe Vlag voor Ameland = Schoonste strand

UITGEEST - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International heeft het strand van Ameland voor de 31e keer bekroond met de Blauwe Vlag. Wethouder Joop Lodewijks van de gemeente Ameland ontving het keurmerk vandaag tijdens de Jaarlijkse Blauwe Vlag Ceremonie bij de jachthaven in Uitgeest voor de badstranden van Hollum, Nes en Buren. “We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, zegt Joop Lodewijks. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, bereikbaarheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. Mede dankzij de vele vrijwilligers wordt het strand erg goed schoon gehouden”. (bron persbureau Ameland)

 

Ameland is, net als voorgaande jaren, het enige Waddeneiland dat de Blauwe Vlaggen op de badstranden mag hijsen. De Blauwe Vlag is het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

 

Veilige en schone stranden
De drie badstranden van Ameland (Hollum, Nes en Buren) mogen voor het 31e jaar de Blauwe Vlaggen voeren, omdat de stranden voldoen aan de volgende criteria:

  •  Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit;

  • Het strand wordt schoongehouden;

  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken;

  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig;
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen, worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.

 Kijk voor meer informatie op www.blauwevlag.nl of bekijk het artikel op de website van Gemeente Ameland.


Ameland heeft niet alleen een mooi en schoon strand, er is altijd wel iets te doen of te zien; of het nu op een zonnige zomerdag of tijdens een najaarsstorm is, het blijft genieten! Lange strandwandelingen, schelpen zoeken, zwemmen in de branding, zonnebaden, vliegeren en paardrijden, zomaar een greep uit de vele mogelijkheden die het strand van Ameland u biedt.

Het strand van Ameland - het gehele jaar vertier!

Op het uitgestrekte strand van Ameland zijn vier strandpaviljoens. Het gehele jaar door kunt u hier genieten van een hapje en een drankje. En dat maakt deze strandpaviljoens ook juist zo uniek want alleen op Ameland zijn de strandpaviljoens écht het hele jaar geopend. Het uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee is prachtig. De strandwachten van de KNRM bewaken de stranden bij de vier strandpaviljoens tussen 1 juni en 15 september. Bij deze badstranden wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of u veilig in zee kunt zwemmen. Bij ieder bewaakt badstrand staat bij de duinovergang een blauw bord. Hierop geeft de gemeente Ameland uitleg over welke activiteiten wel en niet toegestaan zijn op het strand.  Houdt u zich buiten de bewaakte gebieden aan de badtijden. 


De strandpaviljoens hebben verschillende faciliteiten, er kunnen strandstoelen en windschermen gehuurd worden, er zijn douches en toiletten en het is mogelijk een strandrolstoel te lenen.

 

Veilige en schone stranden op Ameland

Op Ameland zijn de stranden bij Buren, Nes en Hollum en de jachthaven voor de 31ste keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag! De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

Het strand van Ameland in onderdelen

Het getij van de Noordzee is aan het strand goed te merken. Tijdens eb zakt het water tot het zijn laagste stand bereikt; het is dan laagwater. Vervolgens wordt het vloed, het water gaat weer stijgen tot het zijn hoogste stand bereikt; het is hoogwater.

Om de 6 uur wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Het strand tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn wordt ook wel het natte strand genoemd. Het strand boven de hoogwaterlijn wordt het droge strand genoemd.

Vooral op het natte strand is er van alles te vinden. Naast schelpen óók echte fossielen! Ook zijn er vele levende dieren te zien zoals vogels, kreeftjes en garnalen en de wat minder populaire maar zeker zo mooie kwallen.

Het strand- en duinlandschap op Ameland verandert continu. Door eb en vloed, maar ook de wind (prima voor vliegeren en kite-surfen op Ameland!) draagt zijn steentje bij door kleine hoopjes zand uit te laten groeien tot hele duinen, om deze vervolgens tijdens stormen weer te bedreigen.

 

(bron: VVV Ameland)

Het weer op Ameland