Kruidendranken (Likeuren)

Een kruidendrank is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten Kruidendranken tot 71% (Chartreuse) oploopt.

Voor alle Kruidendranken geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crème-Kruidendranken zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op Kruidendranken lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl “echte” Kruidendranken alleen in een slijterij of door de eigenaar verkocht mogen worden.

Een kruidendrank is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

 • gedestilleerd water
 • een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)
 • suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
 • smaakstoffen. Vaak geven de smaakstoffen ook de kleur aan de Kruidendrank.

Onderverdeling

Kruidendranken/ Likeuren kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

 • Vruchten
 • Kruiden
 • Noten/bonen
 • Crème (crème de ....; deze bevatten meer suiker)
 • Likorettes (eigenlijk aparte groep, deze hebben een alcoholpercentage minder dan 15%)

 Bekende Kruidendranken van Ameland

 

Deze Amelander kruidendranken worden vaak gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken (cocktails en longdrinks).

Herkomst

Van origine zijn kruidendranken geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten erin op. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord Kruidendrank afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.

De herkomst van de Amelander kruidendranken vinden hun herkomst, naar men vertelt,  in de scheep- en walvisvaart of bij de pelsjagers en visserij

Basis informatie van WiKiPedia

DE kruidendranken van Ameland

Onderstaand aan aantal voorbeelden van de populairste Kruidendranken die op Ameland te verkrijgen zijn

 • NOBELTJE

  Ameland en Nobeltje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat Nobeltje inmiddels is uitgegroeid tot het meest verkochte export product van Ameland, maar ook zeker omdat het Nobeltje in 2002 haar 100 jarig bestaan vierde!

  Gedurende een hele eeuw is de zoete smaak van deze likeur "ingebrand" op de smaakpapillen van vele eilanders, en in de laatste decennia zijn daar, in steeds toenemende mate, ook de toeristen op Ameland aan toegevoegd. 

Dus... als u het Nobeltje nog nooit geproefd heeft, is dit wellicht dè plaats voor een welgemeende waarschuwing: Als u er éénmaal aan begint...
  meer informatie op:
  http://www.hotelnobel.nl/nobeltje/

 • ROBBENSLOK

  Deze robbenslok is een hartversterker die door de pelsjagers bij zich hadden als ze op zeehondenjacht gingen. De jacht is reeds lang verboden maar het drankje smaakt tijdens de rondvaart in het prachtige waddengebied nog altijd even lekker. Het recept blijft, net als alle andere Amelander drankjes, geheim! Dit wereldberoemde drankje (op Ameland) is alleen te verkrijgen aan boord van de ms Zeehond tijdens de rondvaarten.

  nb voor "oude Amelandgangers": De Robbenslok heeft een nieuw label maar blijft met het onaangetaste recept uniek voor Ameland in de herkenbare kruikjes en flessen. De Robbeslok gaat traditioneel over van Kapitein naar Kapitein

 • FOSTA RUM

  Folklore van Ameland

  Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse). Groeit er dan suikerriet op Ameland? Neen! We kunnen een hoop bewerkstelligen en hebben zelfs de beruchte oerdheks om hulp gevraagd maar helaas blijkt het vooralsnog niet mogelijk deze (sub)tropische plant op het eiland te verbouwen.

  Fosta Rum is een zeer unieke blend, met uiterste zorg samengesteld door twee Amelander broers en in opdracht op het vaste land geproduceerd met ingrediënten van o.a. Caribische oorsprong. “Dat zijn tenslotte ook eilanders, dus die weten wat ze doen.” Na een lange reis komt de rum gebotteld aan op het eiland waar het eindelijk zijn thuis vindt.

  Het Amelander strand, de vrije levensstijl en de mysterieuze eilandhistorie hebben geleid tot een mooi product dat ook nog eens buitengewoon lekker smaakt. Wat wil een mens nog meer!

  Voor meer informatie kan je terecht op de website van Fosta rum door naar hun website te gaan.
  www.fostarum.com

Ambachtelijke Destilleerderij Nes

De destilleerderij is een kleine destilleerderij en tevens is het de meest noordelijke destilleerderij van Nederland gevestigd in Nes-Ameland. 

De destilleerderij maakt ambachtelijke dranken van het begin tot het eind.

De dranken zijn met zorg en aandacht bereid zodat u kunt genieten van een eerlijk en heerlijke drank. 

De producten die men nu kan leveren zijn: Rum, Jenever, Likeur en Moonshine

nb.Moonshine is de Engelse uitdrukking voor zelfgemaakte ambachtelijke  sterkedrank. Die werd waarschijnlijk in het leven geroepen door het feit dat het stoken van alcohol vaak illegaal was en dus 's nachts "bij maanlicht" gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: "That is mere moonshine" (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in). bron Wikipedia

De Ambachtelijke Destilleerderij Nes is helaas niet te bezichtigen, de stokerij is klein en er is gewoon niet voldoende ruimte om veilig mensen te kunnen ontvangen. Weet wel, kokende wijn nadert toch al gauw de 100° C, de ketels benaderen deze temperatuur.

U kunt wel de destilleerderij per mail benaderen:

info@destilleerderijnes.nl

Amelander Zwijgertje (Zwijgolie)

........ 

De leverancier zegt hierover het volgende:


"Al eeuwen zweven de verhalen van jutters en vissers over de stranden van Ameland. 

Zwijgen is echter soms...............................

de beste manier van praten.

Amelander Zwijgertje is een likeurtje met een geheel eigen karakter".
 
Het Amelander Zwijgertje is een likeurtje wat mild van smaak is en goed past naast een biertje of de koffie. Liefhebbers drinken hem het liefst koud. De naam Amelander Zwijgertje kent zijn oorsprong aan de stamtafel van het bekende hotel Ameland in Nes en heeft een geheel eigen karakter.  Er zijn trouwens  op Ameland restaurants die hem verwerken in een  heerlijk dessert. Het Amelander Zwijgertje is oa verkrijgbaar op Ameland,  en wordt door veel amelandgangers gewaardeerd.

Voor alle informatie bezoekt u; www.zwijgertje.nl

 

Natuurlijk hebben we, de bewering van de leverancier, als Amelandganger-website moeten testen en hebben dit met een groep van > 10 mensen gedaan. Onze waardering is dat het Zwijgertje meer dan de moeite waard is en zeker thuis hoort op Ameland.

Het onderstreept het typische Ameland gevoel

 • Amelander kruidendrank

  De smaak van Ameland proeft u misschien wel het allerbeste in de unieke Amelander Kruidendrank. Een bitter dat al decennialang speciaal voor onze slijterij wordt gebrouwen volgens een geheim recept. Meer dan 35 kruiden spelen een rol in deze drank, waaronder drieblad, anijszaad, kardemompitten, oranjeappelen, zoethout, bitterhout, kalmoeswortel en gentiaanwortel.
  Een deel van deze kruiden worden enige weken getrokken op alcohol van 43% terwijl andere afzonderlijk worden afgestookt. Na toevoeging van gesmolten kristalsuiker wordt de drank op consumptiesterkte gebracht van 30% alcohol en zo ontstaat een drank met een heilzame en opwekkende werking.

 • Amelander commandeurtje

  Amelander Commandeurtje
  De walvisvaarders en scheepskapiteins die vroeger op het eiland woonden wisten wel wat lekker was. Op hun stoere smaak is het Amelander Commandeurtje gebaseerd: een heerlijke lichtgezoete Rumlikeur die is getrokken uit de fijnste en aromatische rumsoorten uit het Caribische gebied. Uiteraard is het recept diep geheim, maar we kunnen u wel iets over de ingrediënten vertellen: caramel, aroma rumpunch, rum, cacao en citroen.
  Een traktatie na de maaltijd, bij of in de koffie of de espresso maar ook in chocolademelk. En uiteraard heerlijk als borreltje.

 • Het Ballumer Boght

  Het Ballumer Boght

  In 2001 is, tijdens een verbouwing van een oude boerderij in Ballum, het handgeschreven recept vanachter acht lagen behang tevoorschijn gekomen. Men heeft beslag kunnen leggen op de receptuur en kan nu weer dit unieke product nu weer op de markt brengen onder de toepasselijke naam “Het Ballumer Boght”.

  Dus zeelui, vissermannen, vertegenwoordigers badgasten en liefhebbers van alcoholische versnaperingen: het unieke, natuurzuivere Amelander product dat Amelanders, zeelieden en adellijken jaren op de been heeft gehouden, is nu na vele jaren weer volgens authentiek recept gedistilleerd, opnieuw voor iedereen beschikbaar.

 • Amelander slokje

  Een product van de fa. De Jong. Zodra er een beschrijving beschikbaar is zullen we deze publiceren op deze website.

  zolang deze niet beschikbaar is kunnen amelandgangers via deze website hun waarde oordeel hierover geven.

 • Torentje

  De Amelander kruidendrank van Hollum. Deze is o.a. verkrijgbaar bij de Coop in Hollum

  In de slijterij van de Coop in Hollum verkopen ze ook de unieke drankjes:

  Hollumer kruidenbitter
  Hollumer koffielikeur

Amelander bier

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser, hobbymatig zijn Amelander biertjes. Eerst in zijn woonhuis in Ballum en sinds 2009 in de boerderij aan de Smitteweg, vlak bij Ballum op Ameland. De boerderij draagt de naam “Doekes hiëm”, naar zijn opa die in 1958 de boerderij heeft gebouwd. De boerderij is altijd in het bezit geweest van onze familie en sinds november 2009 woont er dus weer een Doeke Visser in de boerderij.

 

Bieren

Doeke brouwt op het moment de volgende vaste bieren:

Streekbier – gebrouwen met Amelander cranberries
Blondbier – fris en stevig bitter biertje
Amberbier
– robijnkleurig bier, met een volle frisse smaak
Stoutbier – donker met een volle, robuuste smaak
Tarwebier – heerlijk fris, fruitig en lichttroebel bier
Donker tarwebier – aangenaam, zacht bitter van smaak
Proefbier - gelimiteerde oplage van een experimenteel bier

Daarnaast heeft Doeke met enige regelmaat beperkte hoeveelheden Tripel en Quadruppel

Op de site van Doeke Visser kunt u informatie vinden over Amelander bieren en de brouwerij.

Om het bier goed tot zijn recht te laten komen, volgen hier enkele tips: Het bier gist na op de fles, dit houdt in dat er zich op de bodem van de fles een gistdepot bevindt. Het kan geen kwaad dit op te drinken (bevat vitamine B). Wilt u echter een helder biertje, raad hij u aan het flesje 2 dagen voor consumptie op een donkere koele plaats rechtop neer te zetten en niet volledig uit te schenken. De aanbevolen drinktemperatuur is tussen de 6 à 10 graden.

Doeke brouwt het bier met de grootst mogelijke zorg en met veel plezier. Mocht het echter zo zijn dat het niet aan uw eisen voldoet dan hoor hij dat graag van u. Tips zijn ook welkom.

Namaak !!??

Er zijn nu ook drankjes in omloop die suggereren dat deze afkomstig zijn van Ameland zoals oa. het drankje

          Ameltje

Dit drankje lijkt en smaakt bijvoorbeeld als een Amelander Nobeltje maar is het niet!

Ook staat er op de fles dat dit het de trots van Ameland is, dat het sinds 1828 al gemaakt wordt.

De leverancier zegt in haar reklameboodschap:

"Met de kruidenlikeur Ameltje laat wij u het unieke Amelandergevoel ervaren."

We hebben dit nagevraagd bij echte Amelanders en die hadden op het moment van vragen ( 2013)  nog nooit gehoord van dit drankje. Het is nu algemeen wel bekend dat dit (namaak) drankje wel te koop is

Dit drankje is, op dit moment, niet te verkrijgen op Ameland. Wel op het vaste land bij slechts 1 winkelketen . 

De slijter heeft dit drankje uit de handel genomen en verkoopt nu zelf .................. de enige echte Amelander NOBEL

Dus................... Wil je een echt Amelands drankje koop je dus een van de hierboven beschreven drankjes op Ameland dan weet je zeker dat je een echt Amelander drankje hebt en dan hou je de Amelandse economie ook een beetje in stand!!!

 
Graag horen wij wat jullie er van vinden over zowel de "oude" als de nieuwe amelanderdrankjes
 

 

Nog een echte "Neppert"

In Duitsland is er een firma die OOK onder de naam Nobel een drankje produceert en doet vermoeden dat het hier over HET Amelanderdrankje gaat..............maar wij weten wel beter.

 

nb. Uit goede bron wel vernomen dat er een distribiteur echte Nobel verhandeld ( met goedkeuring van Nobel-Ameland) in Duitsland op kleine schaal.