• Evenementen

  Voor een totaal jaaroverzicht klik hier voor alle evenementen op Ameland

  -
  *** hou ivm het Coronavirus de planning en agenda bij het VVV in de gaten ***

 • Markten en braderieen

  Voor een jaaroverzicht klik hier voor alle markten en braderieen

 • Reddingboot

  Voor een totaal jaaroverzicht van de Amelander-reddingboot klik hier

 • Cultureel Ambachtelijke Dag (Ballum)

  in Ballum kan men genieten van demonstraties van oude ambachten als dorsen, mutsen plooien, klompen maken, vlas verwerken, spinnen en nog veel meer! Er zijn ook allerlei stands met exposities, o.a. van oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel van de bewoners van Ballum en standhouders gaan deze dag gekleed in klederdracht uit overgrootmoeders tijd. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, bijvoorbeeld kruisboogschieten of vlegeldorsen!

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV

 • Rôggefeest (Nes)

  Houdt u van straattheater en muziek? Maak dan een bezoek daar in het dorp Nes het vermaarde en sfeervolle Rôggefeest. Na een verrassende opening om +/- 12.30 uur, kunt u op meer dan 20 locaties genieten van de meest uiteenlopende straattheateracts en muzikale groepen.

  Onderweg of op één van de sfeervolle terrassen kunt u verrast worden door voorbijtrekkende artiesten met bijzondere, spectaculaire en humoristische optredens. Na de traditionele Parade (aanvang +/- 19.30 uur), een optocht van muziekgroepen, wordt het Rôggefeest afgesloten.

  Na deze afsluiting wordt het Rôggefeest op meerdere locaties voortgezet met livemuziek verzorgd door de verschillende horecabedrijven.

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV

 • Braderie (zie ook agenda bij "Ga dit doen")

  In de zomer zijn er verpreid over Ameland braderieën, vrijmarkten en rommelmarkten. U kunt hier terecht voor kleding, kunst, sierraden, bloemen, lekkernijen e.d.


  De naam Braderie is afkomstig van het feit dat er in Vlaanderen vroeger vlees en haring werden gebraden op een braderij om deze producten aan de man te brengen. In het plaatselijk West-Vlaams of door het West-Vlaams beïnvloedde dialect is de later in de standaardtaal gebruikte Brabantse -ij uitgang echter een -ie klank. Door de economische en culturele macht van het graafschap Vlaanderen door de gehele Middeleeuwen heen, werd/bleef braderie de gebruikte term voor dergelijke evenementen.  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV


Mountainbike Ameland (Maart)

De  MTB Ameland is begin maart. Hèt mountainbike evenement in de uitdagende en bijzondere natuur van het Waddengebied biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. Kom voor een dag of weekeinde MTB actie naar Ameland en beleef dit unieke Mountainbike avontuur tussen Oerd en Vuurtoren.

Het programma bestaat op zaterdag uit de Bornrif MTB Race Ameland en op zondag uit de MTB Ameland Toertocht over 15, 30, 60 of 90 km. De Bornrif MTB Race Ameland is een MTB wedstrijd voor verschillende categorieën (jeugd-, junioren-, fun- en wesdstrijdrijders) waaraan zowel individueel als in teamverband kan worden deelgenomen. De race komt in plaats van de strandrace en de proloog zoals deze de afgelopen jaren werden gehouden op de zaterdag van MTB Ameland. Met de Bornrif MTB Race combineren we alle aantrekkelijke elementen van deze twee onderdelen; snelheid, afwisseling, techniek, strand, singletracks, duin en bospaden zijn ingrediënten waar we rekening mee hebben gehouden in de opzet van de race. Wij hopen met name door de mogelijkheid van de deelname van teams meer rijders die in groepsverband naar Ameland komen voor de toertocht ook op de zaterdag een aantrekkelijk onderdeel te bieden.

Het parcours van 15, 30, 60 of 90 km MTB Ameland Toertocht op zondag gaat door bos, duinen, kwelders en over het verraderlijke strand. Voor de toertocht zijn door de verschillende terreinbeheerders de prachtige natuurgebieden opengesteld tussen Oerdblinkert in het oosten en de vuurtoren aan de westkant van het eiland. Een unieke samenwerking die de rijders elk jaar weer blijft verrassen en zorgt voor prachtige sport- en natuurbeleving.

MTB Ameland biedt een programma voor alle niveaus en alle leeftijden. Door de verschillende onderdelen kunnen deelnemers hun eigen programma samenstellen en inschrijven voor een onderdeel passend bij hun eigen niveau. Beginnende Mountainbikes maar ook ervaren (wedstrijd)rijders komen aan hun trekken op AmelandDe 9e editie van MTB Ameland is op zaterdag 10 en zondag 11 maart en is hèt mountainbike-evenement in de uitdagende en ongerepte natuur van het Waddengebied. MTB Ameland biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. Kom voor een dag of weekeinde vol actie naar Ameland en beleef dit unieke mountainbike-avontuur tussen Oerd en vuurtoren.

Voor meer informatie kijkt u op de www.mtbameland.nl.

 

 

Klassiekerweekend Ameland (April)

 

In  april is er weer een Klassiekerweekend op Ameland. Voor de liefhebbers een must! Maximaal 100 klassieke auto's kunnen meedoen aan dit leuke evenement!

 Op vrijdagavond is de ontvangst van alle deelnemers en maakt u kennis met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Op zaterdag wordt een oriëntatie rit over het eiland gemaakt. U rijdt langs een heleboel mooie plekjes en doet mee aan diverse activiteiten waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Uiteraard is er ook tijd voor koffie en een heerlijke lunch. Aan het eind van de rit volgt een muzikaal onthaal in het centrum van Nes. 's Avonds is er een gezellige afsluiting met een heerlijk diner én worden de prijzen uitgedeeld. Op de zondag is iedereen 'vrij' om Ameland verder te verkennen. Met de klassieke auto, op de fiets of te voet! 

 

Voor de deelnemers is er een arrangement samengesteld incl. bootovertocht van Holwerd naar Ameland v.v., een verblijf op het eiland, lunch, koffie, route, diner etc. Rederij Wagenborg Passagiersdiensten geeft korting op de overtocht van de klassieke auto's naar Ameland (alleen voor deelnemers aan het weekend). Doet u ook mee? Inschrijfformulieren voor het Klassiekerweekend Ameland kunnen worden opgevraagd bij VVV Ameland via anneke@vvvameland.nl of via telefoonnummer: 0519-546546. Er mogen maximaal 100 auto's meedoen die gebouwd zijn tussen 1940 en 1977! De inschrijfformulieren ontvangt u dan medio januari.

 Niet in het bezit van een klassieke auto? Ook dan kunt u genieten van het Klassiekerweekend. Alle auto's zijn namelijk op zaterdagmiddag  te bewonderen in het centrum van Nes. 

 

 

Nationale Reddingbootdag (april/Mei)

 

Eens per jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke opendag. De dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Het KNRM reddingstation op Ameland is gevestigd aan de Ballumerbocht.

 Voor meer informatie klikt u hier.

Lycurgus volleybaltoernooi (Mei)

 

Het Lycurgus Openlucht Toernooi op Ameland is onder volleyballend Noord Nederland en zelf daarbuiten een begrip geworden. Ieder jaar komen hier nu zo'n 2.500 volleyballers, aanhang en feestvierders op af. Een heel weekend lang staan vakantiepark Klein Vaarwater in Buren en Nes geheel in het teken van het toernooi. Het toernooi vindt plaatst op 


Het toernooi kent 45 velden (gras) en 270 deelnemende teams (er komen ook nog veel teams die niet zijn ingedeeld in de hoop dat er een team niet komt opdagen en er komen ook mensen alleen om te feesten en niet meer op te spelen).

Lycurgus volleybaltoernooi vindt plaats  in Buren (Vakantiepark Klein Vaarwater)

 

 

Rondje Ameland (Mei/Juni)

 

Ieder jaar in juni wordt Rondje Ameland, een wandeltocht van ongeveer 50 km, gelopen. Wat dertien jaar geleden begon als een geintje aan de bar, is inmiddels een heus wandelevenement geworden. De start is ’s morgens om 05.00 uur in Hollum. In 2010 deden er 400 deelnemers mee aan deze fantastische wandeltocht. Via het badstrand van Hollum, langs de zeedijk aan de zuidkant van het eiland naar Nes en Buren en vervolgens over het strand terug naar Hollum waar op het Zwaneplein een muzikaal onthaal wacht. Rondje Ameland is geen hardloopwedstrijd maar een prachtig wandelevenement.

 

Ameland Beach Rugby Festival (juni)

 

In Juni vind het Ameland Beach Rugby festival plaats. Het toernooi kan zich verheugen in een grote Europese belangstelling en is het grootste beachrugby toernooi dat de rugbysport wereldwijd kent. Het festival herbergt het officiële Open Nederlands Kampioenschap Beachrugby voor zowel dames als heren. Daarnaast is er een recreantenklasse, een Veteranenklasse en een Future Class.

 

Rugby is een contactsport, je mag je tegenstander tackelen waardoor het een spectaculair schouwspel is, ook voor de toeschouwers die onbekend zijn met de sport.

 

 

Muzikaal Bootwateren (Juni)

 

In het 3e weekend van juni wordt in Hollum het “Muzikaal Bootwateren” georganiseerd. De naam “bootwateren” vindt zijn oorsprong in de goede afloop van een reddingsactie. Dit werd vroeger gevierd in een plaatselijk café onder het genot van 2 borrels en een sigaar welke als beloning werden verstrekt door de reddingmaatschappij. Naast een demonstratie van de Paardenreddingboot zullen gedurende deze dag dweilorkesten en (shanty)koren optreden op een aantal podia. ‘s Avonds organiseren diverse horecagelegenheden een gezellige avond met live muziek!

 

 

 

 

Vrijdagavond 14 juni – Foute vrijdag in De Griffel

Op de vrijdagavond van Muzikaal Bootwateren 2019 gaan we alvast los met een foute vrijdag in De Griffel Ameland!  U vraagt wij draaien met Party DJ Gose & Evenementenband 103dB. Komt jou #dweilorkest ook gezellig een deuntje meespelen?


Zaterdagavond 15 juni – Live muziek in De Griffel

Tijdens de zaterdagavond van Muzikaal Bootwateren is het weer feest in De Griffel Ameland. Meteen na het festival Muzikaal Bootwateren 2019 gaat het los in de leukste school van Nederland.

Met optredens van Gang is Alles, Patrick van Eijk, DJ Leksie, Party DJ Gose & Evenementenband 103dB.

Beach Volleyball Circuit (Juni)

 

Traditiegetrouw wordt Ameland tijdens het vierde weekend van juni overspoeld met duizenden beach volleyballers. Zo ook dit jaar! Ameland staat een weekend lang in het teken van beach volleyball. Met ruim 150 velden mag het evenement zich één van de grootse beach volleyball evenementen ter wereld noemen. 

Vorig jaar werd  het velden- en deelnemers record verbroken en ook voor dit jaar is dat het doel! Naast het Beach Volleyball Circuit spelen de nationale toppers ook op Ameland, tijdens een ronde van de Eredivisie Beach Volleyball. Zelf deelnemen of gewoon lekker genieten van het evenement, het kan allemaal.

 

 

 

MadNes festival, strand Nes, (Juli)

 

MadNes is een duurzaam surf-, skate en muziekfestival en vindt al meer dan 10 jaar plaats op Strand Nes. Een weekend lang genieten de bezoekers van surflessen, een halfpipe op het strand, bands en DJ's, een drijvend podium, theater, zelf kleren maken, een windmolen bouwen, een strandschoonmaak en nog heel veel meer.

MadNes is een festival met een open karakter. Kom overdag gezellig langs voor een kopje koffie bij het strandpaviljoen, draai een rondje in het kleinste reuzenrad van Nederland of drink een biertje bij een van de vele bandjes.

 

 

Cultureel Ambachtelijke Dag (Juli)

 

In Ballum kan je genieten van demonstraties van oude ambachten, zoals: dorsen, mutsen plooien, klompen maken, vlas verwerken, spinnen en nog veel meer! Er zijn ook allerlei stands met exposities, o.a. van oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, bijvoorbeeld kruisboogschieten! 

Een groot deel van de bewoners van Ballum en standhouders gaan deze dag gekleed in klederdracht uit overgrootmoeders tijd.

Er wordt entree gevraagd. Kijk op de website voor meer informatie. http://www.ambachtelijkedag.nl/

 

 

 

 

Midzomerfeest (juli)

 

Het Midzomerfeest vindt plaats in het centrum van Buren. Vanaf 14.00 uur zijn er spelletjes voor de kinderen en is er muziek en feest in het dorp. Dit jaar is er ook een Foodplein ingericht waar je lekker iets kunt eten en drinken.

 

 

Rôggefeest (augustus)

 

Houd je van straattheater en muziek? Maak dan in augustus  de oversteek naar Ameland en bezoek daar in het dorp Nes het vermaarde en sfeervolle Rôggefeest. Na een verrassende opening om +/- 12.30 uur, kun je op meer dan 20 locaties genieten van de meest uiteenlopende straattheateracts en muzikale groepen. Onderweg of op één van de sfeervolle terrassen kun je verrast worden door voorbijtrekkende artiesten met bijzondere, spectaculaire en humoristische optredens. Na de traditionele Parade (aanvang +/- 19.30 uur), een optocht van muziekgroepen, wordt het 32e Rôggefeest afgesloten. Na deze afsluiting wordt het Rôggefeest op meerdere locaties voortgezet met livemuziek verzorgd door de verschillende horecabedrijven.

 

 

 

 

 

Horizontoer (augustus)

 

Horizontoer is een zeilend muziek- en theaterfestival. Met een vloot authentieke zeilschepen vol muzikaal en theatraal talent overspoelt het festival Texel, Terschelling, Vlieland en Ameland. Tien dagen lang zijn de Waddeneilanden een podium voor het gevestigde en aanstormende talent dat meevaart met Horizontoer.

​Horizontoer vindt jaarlijks plaats in augustus en wordt mogelijk gemaakt door een sterke groep vrijwilligers die zich keihard inzetten om het festival te produceren. Inmiddels is Horizontoer al 30 jaar een festival waarbij muziek, theater, zeilen, natuur en cultuur samenkomen.

Tri-Ambla (september)

 

Voor de liefhebber is de Tri-Ambla, Nederlands Kampioenschap Crosstriathlon, de mooiste triatlon van Nederland. Bijna 1000 traithleten komen aan de start voor het gevecht met de eilander elementen: eerst zwemmen in de Waddenzee, dan mountainbiken over een uitdagend parcours en als afsluiting een crossloop door bos, duinen en over het strand. Toppers testen zichzelf en hun tegenstanders. Recreatie- en beginnende triathleten zoeken plezier en verbetering. Voor de jeugd vanaf 8 jaar is er een Tri-Ambla Junior. 

De Rabobank Tri-Ambla Junior voor de jeugd en de Tri-Ambla vinden gelijktijdig plaats in september.

Speciaal voor de deelnemers en supporters is er het Sport en Supportarrangement.

 

 

 

 

 

Tussen Slik en Zand (oktober)

 

Wandelevenement 11/18/25 km

“Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen”

In oktober organiseert Stichting Sportpromotie Ameland  het wandelevenement Tussen Slik en Zand: Wandelen over Ameland tussen Wad en Noordzee met afwisselende routes van 11, 18 en 25 km. De start en finish van de tocht is in het sfeervolle dorp Nes. 

Maak als wandelaar tijdens deze dag onderdeel uit van Wadden Werelderfgoed. Beleef en geniet van dit, in de wereld, bijzondere gebied. Niet voor niets uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed. 
De routes voeren over wegen, paden en trails die u via de wadkant, bos, duinen, het dorp Ballum en het strand laten finishen in het sfeervolle centrum van Nes. Maak de oversteek voor een dag of weekeinde en ervaar de ongerepte natuur van dit Waddeneiland.

Alle deelnemers ontvangen een bijzonder routeboekje met uitleg over de wandelroute en informatie over de bijzondere natuur- en cultuurwaarden onderweg. 
Het Waddengebied; jong en oorspronkelijk, wonderlijk dynamisch en zeldzaam gevarieerd.

Speciaal voor de deelnemers en supporters is er het Sport en Supportarrangement.

 

 

Ameland Adventurerun (December)

 

Het avontuurlijkste running event van Nederland

De  Ameland Adventurerun vindt plaats in december. De volgende afstanden kunnen er gelopen worden: 21,1 km wedstrijd- en recreatieloop, 10 km recreatieloop, 5 km recreatieloop, 1 en 2 km Kidsrun. De Adventurerun is een wedstrijd- en recreatieloop voor jong en oud. Trotseer de winterse elementen en ervaar de ongerepte natuur van het unieke Waddeneiland. Het parcours voert over glooiende en deels onverharde paden.