• Evenementen

  Voor een totaal jaaroverzicht klik hier voor alle evenementen op Ameland

 • Markten en braderieen

  Voor een jaaroverzicht klik hier voor alle markten en braderieen

 • Reddingboot

  Voor een totaal jaaroverzicht van de Amelander-reddingboot klik hier

 • Cultureel Ambachtelijke Dag (Ballum)

  in Ballum kan men genieten van demonstraties van oude ambachten als dorsen, mutsen plooien, klompen maken, vlas verwerken, spinnen en nog veel meer! Er zijn ook allerlei stands met exposities, o.a. van oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel van de bewoners van Ballum en standhouders gaan deze dag gekleed in klederdracht uit overgrootmoeders tijd. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, bijvoorbeeld kruisboogschieten of vlegeldorsen!

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV

 • Rôggefeest (Nes)

  Houdt u van straattheater en muziek? Maak dan een bezoek daar in het dorp Nes het vermaarde en sfeervolle Rôggefeest. Na een verrassende opening om +/- 12.30 uur, kunt u op meer dan 20 locaties genieten van de meest uiteenlopende straattheateracts en muzikale groepen.

  Onderweg of op één van de sfeervolle terrassen kunt u verrast worden door voorbijtrekkende artiesten met bijzondere, spectaculaire en humoristische optredens. Na de traditionele Parade (aanvang +/- 19.30 uur), een optocht van muziekgroepen, wordt het Rôggefeest afgesloten.

  Na deze afsluiting wordt het Rôggefeest op meerdere locaties voortgezet met livemuziek verzorgd door de verschillende horecabedrijven.

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV

 • Braderie (zie ook agenda bij "Ga dit doen")

  In de zomer zijn er verpreid over Ameland braderieën, vrijmarkten en rommelmarkten. U kunt hier terecht voor kleding, kunst, sierraden, bloemen, lekkernijen e.d.


  De naam Braderie is afkomstig van het feit dat er in Vlaanderen vroeger vlees en haring werden gebraden op een braderij om deze producten aan de man te brengen. In het plaatselijk West-Vlaams of door het West-Vlaams beïnvloedde dialect is de later in de standaardtaal gebruikte Brabantse -ij uitgang echter een -ie klank. Door de economische en culturele macht van het graafschap Vlaanderen door de gehele Middeleeuwen heen, werd/bleef braderie de gebruikte term voor dergelijke evenementen.  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VVV


Mountainbike Ameland 11 en 12 maart 2017

De 8ste editie van MTB Ameland is op 11 en 12 maart. Hèt mountainbike evenement in de uitdagende en ongerepte natuur van het Waddengebied biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus. Kom voor actie voor een dag of  weekeinde naar Ameland en beleef dit unieke mountainbike-avontuur tussen Oerd en vuurtoren.

 

Voor meer informatie en/of inschijnving voor de MTB, klikt u hier.

 

 

Klassiekerweekend Ameland 13 - 14 april 2017

Van 13 t/m 14 april is het weer Klassiekerweekend op Ameland. Voor de liefhebbers een must! Maximaal 100 klassieke auto's kunnen meedoen aan dit leuke evenement!

 Op vrijdagavond is de ontvangst van alle deelnemers en maakt u kennis met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Op zaterdag wordt een oriëntatie rit over het eiland gemaakt. U rijdt langs een heleboel mooie plekjes en doet mee aan diverse activiteiten waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Uiteraard is er ook tijd voor koffie en een heerlijke lunch. Aan het eind van de rit volgt een muzikaal onthaal in het centrum van Nes. 's Avonds is er een gezellige afsluiting met een heerlijk diner én worden de prijzen uitgedeeld. Op de zondag is iedereen 'vrij' om Ameland verder te verkennen. Met de klassieke auto, op de fiets of te voet! 

 

Voor de deelnemers is er een arrangement samengesteld incl. bootovertocht van Holwerd naar Ameland v.v., een verblijf op het eiland, lunch, koffie, route, diner etc. Rederij Wagenborg Passagiersdiensten geeft korting op de overtocht van de klassieke auto's naar Ameland (alleen voor deelnemers aan het weekend). Doet u ook mee? Inschrijfformulieren voor het Klassiekerweekend Ameland kunnen worden opgevraagd bij VVV Ameland via anneke@vvvameland.nl of via telefoonnummer: 0519-546546. Er mogen maximaal 100 auto's meedoen die gebouwd zijn tussen 1940 en 1977! De inschrijfformulieren ontvangt u dan medio januari.

 Niet in het bezit van een klassieke auto? Ook dan kunt u genieten van het Klassiekerweekend. Alle auto's zijn namelijk op zaterdagmiddag  te bewonderen in het centrum van Nes. 

 voor extra informatie kijk even op deze site van de VVV

 

Nationale Reddingbootdag 6 mei 2017

Eens per jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke opendag. De dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Het KNRM reddingstation op Ameland is gevestigd aan de Ballumerbocht.

 Voor meer informatie klikt u hier.

Lycurgus volleybaltoernooi 20 mei - 21 mei 2017

Het Lycurgus Openlucht Toernooi op Ameland is onder volleyballend Noord Nederland en zelf daarbuiten een begrip geworden. Ieder jaar komen hier nu zo'n 2.500 volleyballers, aanhang en feestvierders op af. Een heel weekend lang staan vakantiepark Klein Vaarwater in Buren en Nes geheel in het teken van het toernooi. Het toernooi vindt plaatst op 


Het toernooi kent 45 velden (gras) en 270 deelnemende teams (er komen ook nog veel teams die niet zijn ingedeeld in de hoop dat er een team niet komt opdagen en er komen ook mensen alleen om te feesten en niet meer op te spelen).

Lycurgus volleybaltoernooi 2017 vindt plaats om 16:00 uur in Buren (Vakantiepark Klein Vaarwater)

Voor meer informatie klikt u hier.

 

Rondje Ameland 10 juni 2017

Ieder jaar in juni wordt Rondje Ameland, een wandeltocht van ongeveer 50 km, gelopen. Wat dertien jaar geleden begon als een geintje aan de bar, is inmiddels een heus wandelevenement geworden. De start is ’s morgens om 05.00 uur in Hollum. In 2010 deden er 400 deelnemers mee aan deze fantastische wandeltocht. Via het badstrand van Hollum, langs de zeedijk aan de zuidkant van het eiland naar Nes en Buren en vervolgens over het strand terug naar Hollum waar op het Zwaneplein een muzikaal onthaal wacht. Rondje Ameland is geen hardloopwedstrijd maar een prachtig wandelevenement.

Voor meer informatie klikt u hier. 

Ameland Beach Rugby Festival 16-18 juni 2017

In 2017 vind de 18de editie van het Ameland Beach Rugby festival plaats. Het toernooi kan zich verheugen in een grote Europese belangstelling en is het grootste beachrugby toernooi dat de rugbysport wereldwijd kent. Het festival herbergt het officiële Open Nederlands Kampioenschap Beachrugby voor zowel dames als heren. Daarnaast is er een recreantenklasse, een Veteranenklasse en een Future Class.

 

Rugby is een contactsport, je mag je tegenstander tackelen waardoor het een spectaculair schouwspel is, ook voor de toeschouwers die onbekend zijn met de sport. Voor meer informatie klikt u hier.

 

 

Muzikaal Bootwateren 17 juni 2017

In het 3e weekend van juni wordt in Hollum het “Muzikaal Bootwateren” georganiseerd. De naam “bootwateren” vindt zijn oorsprong in de goede afloop van een reddingsactie. Dit werd vroeger gevierd in een plaatselijk café onder het genot van 2 borrels en een sigaar welke als beloning werden verstrekt door de reddingmaatschappij. Naast een demonstratie van de Paardenreddingboot zullen gedurende deze dag dweilorkesten en (shanty)koren optreden op een aantal podia. ‘s Avonds organiseren diverse horecagelegenheden een gezellige avond met live muziek!

 

 

Beach Volleyball Circuit

Traditiegetrouw wordt Ameland tijdens het vierde weekend van juni overspoeld met duizenden beach volleyballers. Zo ook dit jaar! Voor het 13e achtereen volgende jaar staat Ameland een weekend lang in het teken van beach volleyball. Met ruim 150 velden mag het evenement zich één van de grootse beach volleyball evenementen ter wereld noemen. 

Vorig jaar werd  het velden- en deelnemers record verbroken en ook voor 2016 is dat het doel! Naast het Beach Volleyball Circuit spelen de nationale toppers ook op Ameland, tijdens een ronde van de Eredivisie Beach Volleyball. Zelf deelnemen of gewoon lekker genieten van het evenement, het kan allemaal.

Kijk hier voor meer informatie en om jezelf in te schrijven.

 

 

MadNes festival, strand Nes, 7- 9 juli 2017

MadNes is een duurzaam surf-, skate en muziekfestival en vindt in 2017 voor de 10de keer plaats op Strand Nes. Een weekend lang genieten de bezoekers van surflessen, een halfpipe op het strand, bands en DJ's, een drijvend podium, theater, zelf kleren maken, een windmolen bouwen, een strandschoonmaak en nog heel veel meer.

MadNes is een festival met een open karakter. Kom overdag gezellig langs voor een kopje koffie bij het strandpaviljoen, draai een rondje in het kleinste reuzenrad van Nederland of drink een biertje bij een van de vele bandjes.

Voor meer informatie klikt u hier.

 

Cultureel Ambachtelijke Dag 27 juli 2017

 Op  28 juli 2016 kunt u in Ballum genieten van demonstraties van oude ambachten als dorsen, mutsen plooien, klompen maken, vlas verwerken, spinnen en nog veel meer! Er zijn ook allerlei stands met exposities, o.a. van oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.

Een groot deel van de bewoners van Ballum en standhouders gaan deze dag gekleed in klederdracht uit overgrootmoeders tijd.

Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, bijvoorbeeld kruisboogschieten of vlegeldorsen! 

 

 

Midzomerfeest

Midzomerfeest in het centrum van Buren met overdag spelletjes voor de kinderen en 's avonds livemuziek.

 

 

Rôggefeest 4 augustus 2017

Houdt u van straattheater en muziek? Maak dan   de oversteek naar Ameland en bezoek daar in het dorp Nes het vermaarde en sfeervolle Rôggefeest. Na een verrassende opening om +/- 12.30 uur, kunt u op meer dan 20 locaties genieten van de meest uiteenlopende straattheateracts en muzikale groepen.

Onderweg of op één van de sfeervolle terrassen kunt u verrast worden door voorbijtrekkende artiesten met bijzondere, spectaculaire en humoristische optredens. Na de traditionele Parade (aanvang +/- 19.30 uur), een optocht van muziekgroepen, wordt het 29ste Rôggefeest afgesloten.

Na deze afsluiting wordt het Rôggefeest op meerdere locaties voortgezet met livemuziek verzorgd door de verschillende horecabedrijven.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

Horizontoer 12 - 13 augustus 2017

Zeilend cultureel- en muzikaal festival Horizontoer zal  de Wadden weer laten bruisen. Op 12 en 13 augustus meren de schepen van Horizontoer in de haven van Ameland aan. 


De Horizontoer is uniek door zijn rondtrekkende karakter per boot. De schepen van Horizontoer zijn gevuld met vakantiegangers en vele artiesten. Deze zullen Ameland feestelijk overspoelen. Op diverse locaties kunnen vakantiegangers gratis genieten van muziek, workshops en theater. Van jong tot oud, voor iedereen zal de Horizontoer een ware kleurrijke beleving zijn om niet te missen! Voor meer informatie klikt u hier.

 

Tri-Ambla

Cross Triatlon Ameland

De mooiste triatlon van Nederland vindt in september plaats op Ameland. In september  zullen weer ruim 600 triatleten aan de start staan voor de  Cross Triatlon met het zwemmen in de Waddenzee en mountainbiken en lopen door bos, duinen en over het altijd verraderlijke strand.

De triatlon op Ameland is  uitgegroeid tot een echte klassieker op de duursportkalender voor zowel wedstrijdatleten als voor recreanten en beginnende triatleten.

Voor de jeugd vanaf 8 jaar wordt naast het senioren evenement de Tri-Ambla Junior georganiseerd.

Voor meer informatie klikt u hier.

 

 

 

 

Tussen Slik en Zand

 

Wandelevenement 10 / 17 / 25 km

 

“Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen”

In oktober organiseert Stichting Sportpromotie Ameland   het wandelevenement Tussen Slik en Zand. Wandelen over Ameland tussen Wad en Noordzee met afwisselende routes van 10, 17 en 25 km. De start en finish van de tocht is in het sfeervolle dorp Nes.

 

Maak als wandelaar tijdens deze dag onderdeel uit van Wadden Werelderfgoed. Beleef en geniet van dit, in de wereld, bijzondere gebied. Niet voor niets uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed.

De routes voeren over wegen, paden en trails die u via de wadkant, bos, duinen, het dorp Ballum en het strand laten finishen in het sfeervolle centrum van Nes. Maak de oversteek voor een dag of weekeinde en ervaar de ongerepte natuur van dit Waddeneiland.

Alle deelnemer ontvangen een bijzonder routeboekje met uitleg over de wandelroute en informatie over de bijzondere natuur- en cultuurwaarden onderweg.

Het Waddengebied; jong en oorspronkelijk, wonderlijk dynamisch en zeldzaam gevarieerd. 

Voor meer informatie kijkt u hier,

 

Ameland Adventurerun

Het avontuurlijkste running event van Nederland

De 13e editie van de Ameland Adventurerun vindt plaatsin  december. De volgende afstanden kunnen er gelopen worden: 21,1 km wedstrijd- en recreatieloop, 10 km recreatieloop, 5 km recreatieloop, 1 en 2 km Kidsrun. De Adventurerun is een wedstrijd- en recreatieloop voor jong en oud. Trotseer de winterse elementen en ervaar de ongerepte natuur van het unieke Waddeneiland. Het parcours voert over glooiende en deels onverharde paden. Voor meer informatie klikt u hier.