LANCERING PAARDENREDDINGBOOT.

Een aantal keren per jaar word er  een demonstratie gegeven hoe vroeger de paardenreddingsboot werd gelanceerd.

Tegenwoordig gaat dit uiteraard heel anders in de ballumerbocht legt permanent een snelle reddingsboot met 2000 pk. Deze boot kan met al zijn moderne apparatuur 24 uur per dag en 365 dagen per jaar op een veilige manier meteen uitrukken.

Vroeger (tot 1988) ging dit heel anders, door de stoomfluit van de melkfabriek werden de lokale boeren en de bemanning op de hoogte gesteld dat er een alarm was. Deze boeren lieten dan meteen al hun werk vallen en gingen met hun paarden naar het boothuis, de paarden werden ingespannen en de reddingsboot naar het water gebracht.

Op een open houten boot  met slechts 54pk en met als enige navigatie middel een kompas, gingen de bemanning op weg naar het schip dat in de problemen was.

 

film impressie van de demonstratie reddingboot (klik hier)

 

(Bron Amelander musea)

Demonstratieschema Paardenreddingboot

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken tien stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee.

De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden, want als er echt een schip in nood is vaart tegenwoordig de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit.

De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft.

 Kijk voor alle aanpassingen ivm de Corona-situatie de VVV-site of klik hier

Demonstratieschema Paardenreddingboot 2020

 • 1. Dinsdag 18 februari 17:00 (voorjaarsvakantie) 
 • 2. Zaterdag 11 april 13.30 (Paasvakantie) 
 • 3. Vrijdag 1 mei 17:00 (Meivakantie) 
 • 4. Zaterdag 30 mei 16:00 (Pinksteren) 
 • 5. Zaterdag 20 juni 10:00 (Bootwateren) 
 • 6. Zaterdag 4 juli 11:00 (zomervakantie) 
 • 7. Woensdag 15 juli 19:00 (zomervakantie) 
 • 8. Donderdag 30 juli 19:00 (zomervakantie) 
 • 9. Zondag 9 augustus 15:00 (watersportdag) 
 • 10. Donderdag 27 augustus 17:00 (zomervakantie) 
 • 11. Maandag 12 oktober 17:00 (herfstvakantie) 
 • 12. Woensdag 30 december 11:00 (kerstvakantie)

Data en tijden onder voorbehoud
De start is vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” aan de
Oranjeweg 18 te Hollum, de demonstratie vindt plaats op het strand Suudwest
van Hollum, einde Tjettepad.   

 


Data en tijden zijn onder voorbehoud!

Arrangementen

Speciaal voor de demonstratie van de paardenreddingboot hebben wij een leuk dagarrangement samengesteld. Liever een paar dagen van Ameland genieten? Boek dan via de VVV een verblijfsarrangement.


De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand zuid/west van Hollum, einde Tjettepad.

Naast de reddingbootovergang is een pad aangelegd dat leidt naar een uitkijkplatform. Vanaf hier kunnen rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn de tewaterlating van de reddingboot bekijken.  

Busvervoer
Het is mogelijk om met de bus naar de lancering van de paardenreddingboot te gaan. De bus vertrekt vanuit het dorp Buren en stopt onderweg in ieder dorp (en bij meerdere haltes) op Ameland.

Boot
Eens vanaf het water de demonstratie van de paardenreddingboot bekijken? Dat kan ook! Stap bijvoorbeeld dan aan boord bij de m.s. Zeehond of Schuurman Carters.