richtlijnen Musea

 • Modelspoor Ameland Achterdijken 28-1 9163 JV Nes 0519-542037

  Een bezoek aan Modelspoor Ameland brengt u in de droomwereld van het modelspoor in al zijn facetten. Zodra u de hal binnen komt waant u zich direct in een miniatuur droomwereld van treinen, auto's, huisjes, landschappen en uiteraard hun miniatuur bewoners. Op een oppervlakte van ruim 350m2 rijden ruim 90 modeltreinen, waaronder een Standseilbahn en 3 tandradbanen, in een verscheidenheid van landschappen.

 • Cultuur-historisch museum Sorgdrager Herenweg 1 9161 AM Hollum 0519 - 554477

  Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd ontdekt u in en rond het Cultuur Historisch museum "Sorgdrager". Ervaar de Amelander historie in het in 1751 gebouwde Sorgdragershuuske. Een Commandeurswoning die gebouwd is door Pieter Cornelis Sorgdrager. In de rijk ingerichte stijlkamer, komen vervlogen eeuwen tot leven. Daarnaast is ook de schitterende collectie Amelander meubels op de zolderverdieping van het huisje zeker het bezichtigen waard. In de vakantieperiodes worden er op vaste data en tijden rondleidingen gehouden. Een echte Amelandkenner neemt u mee langs de meest bijzondere historische plekjes van Hollum en vertelt verhalen

 • Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude Ameland Hoofdweg 1 9164 KL Buren 0519 - 542845

  Het lijkt romantisch maar was in feite één grote strijd om het bestaan; het leven van de boeren op het oude Ameland. De meeste Amelander boeren combineerden het boeren met vissen, jagen en jutten. De expositie in het museum bestaat dan ook uit twee delen: landbouw en jutten. Het landbouwdeel is een levend museum, hier zijn niet alleen oude werktuigen te zien, maar loopt ook levende have rond. In de op authentiek ingerichte boerderij komt het boerenleven rond 1900 tot leven. Het tweede deel is het jutters museum. Hier kan men zich verwonderen over zeer uiteenlopende strandvondsten die de eilander jutters door de eeuwen heen vanaf het strand hebben verzameld. Wie buiten het museum op authentieke wijze wil genieten van het Amelander landschap, kan een rondrit maken met de Jan Plezier (paard en wagen) .

 • Natuurcentrum Ameland Strandweg 38 9163 GN Nes 0519 - 542 737

  In het Natuurcentrum maakt de bezoeker op spectaculaire wijze kennis met de natuur en de fascinerende natuurlijke processen op en rond het eiland. Dit gebeurt door gebruik van bijzondere en vernieuwende presentatievormen. Elke bezoeker kan in het centrum zijn eigen Ameland profiel samenstellen. Naast diverse kleine aquaria is er een groot aquarium waarin op vaste tijden voorstellingen plaatsvinden. Op het uitzichtplateau, op de toren bij het centrum, kijkt men uit over het Wad en de Noordzee, hier kan men zelf de specifieke elementen van het eiland ervaren en worden deze uitgelegd.

 • Nobel's Nostalgisch Ameland Camminghastraat 20 9162 EM Ballum 0519-250210

  Op een mooie plek achter de vestiging van Fietsverhuur Nobel in Ballum (Ameland) is de fraaie collectie van Tjeerd Nobel tentoongesteld in een gezellig museum met een nostalgische uitstraling: antieke automobielen, antieke motoren, historische winkel interieurs, mode, fietsen, muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen uit vervlogen tijden. Openingstijden op aanvraag.

 • Maritiem centrum Abraham Fock Ameland Oranjeweg 18 9161 CC Hollum 0519 - 554 243

  Navigeer door het centrum en door de tijd aan de hand van sterren, kompas en kustlijnen. Neem deel aan een heuse reddingsactie, beleef de tijd van weleer in de oude Commissiekamer en wees getuige van bijzondere (kapiteins)verhalen. Attractief voor jong en oud! De lancering van de paardenreddingboot vormt een topattractie op het eiland. De reddingspaarden hebben dan ook een ere plaatsje gekregen bij het centrum. Maak kennis met de paarden en hun voerlieden in de paardenstalling. Zo’n 14 keer per jaar vindt een demonstratie van de paardenreddingboot plaats. De reddingboot vertrekt vanaf het Maritieme Centrum. De lancering vindt plaats op het strand ten zuidwesten van Hollum. Hier trekken de paarden met veel geweld de reddingboot in zee. Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist meebeleven. .

 • Bunkermuseum Oranjeweg 65 9161 CB, Hollum Ameland 0519 - 542737

  Het Bunkermuseum op Ameland is een onbemand museum en is te vinden in de duinen ten Westen van de vuurtoren in Hollum. De bezoeker kan middels een automaat (door contante betaling of met de pin) een codekaartje kopen. Door het kaartje te scannen krijgt men toegang tot het museum.  
  De bunker, een voormalige keukenbunker, is ingericht als een klein museum
  Met een indrukwekkend beeldverhaal, een overweldigend diorama, persoonlijke eilander verhalen, vondsten en een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers wordt in de bunker aandacht gevraagd voor de oorlogsgeschiedenis van ons eiland.
  Het voormalige vakantiehuisje “Donax” is ingericht als entreeruimte tot de bunker.  Hier wordt in een kleine expositie de wijze van recreëren uit vroeger tijden getoond.
  Op alle andere Friese Waddeneilanden worden vergelijkbare initiatieven uitgevoerd, dit is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Fryslân en het Waddenfonds
  Tarieven
  € 3,- p.p.
  Openingstijden 2017
  1 t/m 8 januari: maandag t/m zondag van 13:00 - 17:00 uur
  Vanaf 8 januari: woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur

 • terug


  kijk ook op onderstaande website http://www.amelandermusea.eu/

 • terug naar startpagina